Skip to main content

Twee corporaties, zeven bedrijven en experts die samen biobased verduurzamen willen versnellen. Boeren voor Biobased Bouwen organiseerde een interactieve middag voor Veluwonen en Woonstichting Triada, twee corporaties binnen de keten. Vanuit elke organisatie waren 3 vastgoedonderhouds- en verduurzamingspartners aanwezig. Daarnaast sloot ketenpartner Takkenkamp erbij aan, vanuit een aanjagersrol die zij hebben voor biobased isoleren.

Ambities, strategie en praktijk

Na een korte introductie van ketenregisseur Eric Kouters over de doelen waaraan Boeren voor Biobased Bouwen in samenwerking met Building Balance werkt, was het de beurt aan de twee opdrachtgevers om te pitchen. De corporaties toonden in een paar slides, op welke wijze duurzaamheid in hun ambities en strategie verankerd is.
Bart van Gogh, adviseur duurzaamheid en vastgoed bij Veluwonen nam de deelnemers mee in het koersplan 2025-2028. Hij liet zien hoe biobased (ver)bouwen​ geborgd is als een van de speerpunten waarbij zij zich laten inspireren door de ambitie van de rijksoverheid om 30% biobased materialen toe te passen in 30% van de nieuwbouw en renovatie in 2030.​
Vanuit Triada nam duurzaamheidsmanager Gerben Overmars de aanwezigen mee in hun strategie, waarin energie- en CO2-, circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie de pijlers zijn. Biobased is een speerpunt in het spoor circulariteit, maar kent meerdere kwaliteiten die bij de andere sporen passen.

Daarna was het de beurt aan alle bedrijven om een 5-minuten pitch te geven over hun biobased activiteiten. In een open sfeer deelden Dijkhof Bouw, Veeneman Bouw, Hemink Groep B.V., Ter Steege Bouw en Vastgoed, PHB als onderdeel van Onderpand Vastgoedbeheer, Salverda Bouw en Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers hun kennis.

De Brabantse aanpak

Vanuit Building Balance deelde Rob Bogaarts, activator woningcorporaties, zijn ervaringen vanuit de “Brabantse aanpak”. In deze provincie hebben inmiddels 31 van de 33 corporaties op bestuurlijk niveau het Convenant Biobased Bouwen ondertekend en worden al mooie stappen gemaakt. In zijn verhaal kwam duidelijk naar voren dat het een veranderproces is, waarbij intrinsieke motivatie en een portie lef de juiste combi is. Het mooie is dat er vanuit de Nationale Aanpak Biobased Bouwen ook expertise en tools beschikbaar zijn om de ambities mee waar te maken.

De kennis, die in het eerste deel van de sessie gedeeld werd door alle deelnemers, was input om met elkaar in gesprek te gaan. Wat is er nodig om biobased in je onderhoudsscenario te krijgen, welke biobased mogelijkheden zijn er voor spouw- en vloerisolatie en hoe maak je inzichtelijk welke opties er zijn voor de opgaven op korte en middellange termijn? Op al deze vragen gaf Sjoerd Klijn Velderman, activator verduurzaming binnen Building Balance, met veel enthousiasme antwoord.

Ook werd duidelijk dat de financiering van verduurzaming sterk afhankelijk kan zijn van de wijze waarop dit wel of niet als investering kan worden geboekt. Het introduceren van een andere werkwijze, eisen en waarden kan dan wel vanuit duurzame ambities worden omarmd, ook aan de control kant zijn er eisen, die hier niet altijd mee op één lijn liggen. Dit kan het maken van keuzes wel degelijk beïnvloeden, ondanks dat je vanuit je gevoel soms anders zou willen kiezen.

Na praten ook DOEN

De middag werd afgesloten met een positief gevoel. Bart van Gogh : “Ik vond het een bijzonder stimulerende en informatieve middag met de collega’s van Triada en een aantal van onze ketenpartners, mede door de goede ondersteuning vanuit Boeren voor Biobased Bouwen en Building Balance. De middag heeft veel concreetheid en inzichten opgeleverd in elkaars willen en kunnen om biobased renoveren (en nieuwbouw) naar uitvoering te brengen. Het heeft mij en mijn collega’s vooral geprikkeld en bevestigd om de volgende stappen te zetten, zodat we onze eigen ambitie kunnen realiseren: Bouwen aan Duurzame Buurten.”

Ook Gerben Overmars is zeer tevreden over de bijeenkomst: “Het was een boeiende middag, iedere aanwezige is overtuigd dat biobased een deel van de toekomst is. Er werd een mooi inzicht gegeven in de stand van de praktijk door bedrijven die dicht bij ons staan. Van losse oplossingen omarmen tot de ontwikkeling van biobased totaalconcepten met alle uitdagingen van dien. In de praktijk zijn er genoeg redenen om traditioneel te blijven werken, maar deze middag stond in het teken van het open gesprek om de uitdagingen te overbruggen. De middag werd dan ook afgesloten met een vol notitieboekjes met concrete inzichten en handige tools om onze visie op biobased bouwen morgen een stukje dichterbij te brengen.”

Vervolg

Dit gevoel werd bevestigd door de bedrijven. De deelnemers gaven aan blij te zijn met het open karakter van de sessie en de transparante houding naar elkaar. De bijeenkomst werd dan ook afgesloten met goede energie en eenduidig over het vervolg: wij gaan met elkaar aan de slag! De vervolgbijeenkomst staat al gepland.

Leave a Reply