Binnen de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen werken we in de volle breedte van de keten samen aan één doel: een duurzame leefomgeving voor ons allemaal. Onze ketenpartners nemen je mee waarom zij, samen met ons netwerk, gas willen geven op de route van plant naar pand.
Bertus Stufken – Stufken-buitenruimte B.V.
Met een enorme toewijding, expertise en ervaring in landschapsontwikkeling werkt Bertus Stufken aan het ontwerpen van een gezonde omgeving, waar wonen, werken en recreëren perfect in elkaar overvloeien. Hij zet zich in om elk project uniek, duurzaam en op maat te maken. Op het moment dat je bij hem het erf op komt rijden, voel je gelijk de liefde voor het landschap. En bij de rondleiding wordt dat nogmaals bevestigd. Bertus: “Ik ben geboren en getogen op de boerderij en in het groen opgegroeid. Al in m’n jonge jaren heb ik geleerd om de zaken met een kritisch oog te bekijken. Om kosten te besparen, maar ook om ‘het beste’ ervan te maken. Dat heeft mij zeker gevormd, en pas ik toe bij onze projecten.”
Toekomstbestendig ontwikkelen
Biobased bouwen is geen vreemde voor Bertus. Ruim 10 jaar geleden (ver)bouwde hij zijn eigen woning, met gebruik van diverse biobased materialen. “Biobased bouwen bood hoge waarden in isolatie en geluid, dat sprak ons gelijk aan. Tegenwoordig worden bouwcomponenten afgewogen op duurzaamheid, voetprint en Co2 vastlegging. We zagen al snel dat we aan die eisen uitstekend in een keten samen op konden trekken door wat we lokaal kunnen telen binnen onze eigen agrarische sector, ook weer toe te passen in onze woningbouwopgave”, zegt Bertus. “Als we allemaal ‘echt’ vanuit bottom-up gaan kijken, afwegen wat goed is voor onze Co2 reductie, biodiversiteit en gezonde leefomgeving, maar ook vanuit lokaal economisch belang voor de agrariërs en bouwers, dan gaan we echt toekomstbestendig ontwikkelen.”
G.R.A.A.G.
Stufken-buitenruimte is gevestigd in het buitengebied van Beekbergen. Een plek midden in het agrarisch gebied, maar ook een uitrollocatie waar vanuit de Woondeal de komende jaren nieuwe woningen bijgebouwd worden. “Ik merk dat veel jongeren vanuit ons dorp vertrekken naar steden, waardoor ouderen achter blijven en veelal “vergeten” worden. Hierdoor ontstaat er een grotere sociale kloof. Door de grote woningbouwopgave groeit de versteende omgeving en is de compensatie met natuur ondergeschikt. Daarom is ons pleidooi: gebruik de natuur als basis voor de woningbouw, en maak haar meer onderdeel van de leefomgeving.”
In het kader van de mogelijkheden voor nieuwbouwconcepten in het landelijk gebied, net onder de A1 bij Apeldoorn heeft hij gekeken hoe hij een antwoord kan geven op al zijn wensen voor de woningontwikkeling in zijn omgeving, met behoud van de natuur en sociale impact. Hier is het concept G.R.A.A.G. uit ontstaan: Bertus: ‘Bij de ontwikkeling van het leefconcept bedachten we een ideale omgeving, waarin alle sociale lagen en typen van onze samenleving samen kunnen leven en voor elkaar kunnen zorgen als dat nodig is. Hiermee wordt de sociale cohesie gestimuleerd en creëren we een veilige woon-, werk- en leefomgeving waar iedereen G.R.A.A.G. onderdeel van uit wilt maken en wil zijn. Wij vertalen de naam naar Geeft Ruimte Aan Alle Groepen, maar ook als Groene Randen Aan Alle Gebieden. Bekijk de video, en je snapt gelijk waarom.”
Enthousiasme
Bij het tonen van de beelden zijn opdrachtgevers vaak gelijk enthousiast: een ideale gebiedsinrichting met duurzame woningbouw, sociale aspecten en landschappelijk prachtig ingebed. En bij het toelichten van het plan wordt de gedachtegang helemaal duidelijk en komen er al gelijk ideeën voor lokale inkleuring voor het concept.
Ondanks de creatieve mogelijkheden die Bertus nu al aangrijpt om regionaal waarde toe te voegen aan een duurzame invulling van plant tot pand, is hij soms ook wel gefrustreerd op bepaalde punten. “Als we echt willen versnellen, zou allereerst bij wet- en regelgeving een hoop moeten worden aangepast op het gebied van zelfvoorziening, normeringen en toetsing. Er zijn zo veel mogelijkheden op het gebied van bouwen, wat nu nog niet mag en wel kan! Door verschillende pilotprojecten te draaien kunnen we onderzoeken welke toevoeging het leefconcept kan zijn bij de woningbouwopgave en waar we naast woonruimte ook voor ander maatschappelijke opgaven winst kunnen behalen. Wij denken zelf dat hier een grote win-win te behalen is”, zegt Bertus.
Ketensamenwerking
Vanaf de start van de opbouw ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen in regio Stedendriehoek was Bertus actief ketenpartner. Bertus: “Als bureau voor landschappelijke ontwikkelingen wil je evenredig bestaande gebieden en nieuwe gebiedsontwikkelingen toekomstbestendig realiseren. Hierin speelt onze agrarische sector een zeer belangrijke rol. Boeren voor Biobased Bouwen is bij uitstek een samenwerkingspartner voor de realisatie van plant tot pand. De verbinding die hier wordt gelegd met de gehele keten, maar ook met alle belangen die bediend kunnen worden, is een waardevolle basis om regionale waarde toe te kunnen voegen. Daar ben ik G.R.A.A.G. onderdeel van!”