In Voorst wordt volop gewerkt aan een duurzame leefomgeving. In de opstart van het project Boeren voor Biobased Bouwen, inmiddels twee jaar geleden, hebben ze als kernpartner geholpen de keten op te zetten en is de gemeente een bevlogen deelnemer in de keten vanuit zowel wonen als vitaal platteland. Het ondertekenen van de Deal Biobased (Ver)bouwen was een logische vervolgstap en is de opvolging hiervan geborgd bij de ambtenaren Marijke Molema, Myrna Aarnink en Ronald Zeilstra. Vanuit hun eigen expertise zijn zij actief met het stimuleren van biobased bouwen in Voorst.
Voor het behalen van de doelen uit de Deal faciliteert Boeren voor Biobased bouwen dit jaar een routekaart, waarmee kennisopbouw en het opzetten van een actieplan met alle dealpartners gaat leiden tot mooie resultaten voor de regio Stedendriehoek.
Landbouw als motor voor biobased bouwen
Vanuit haar rol als adviseur landelijk gebied ziet Marijke Molema veel potentie voor alternatieve businessmodellen op het platteland van Voorst. “Ons buitengebied wordt gekenmerkt door innovatieve boeren die openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Het telen van gewassen voor biobased bouwmaterialen kunnen een interessante nieuwe markt voor hen zijn.” Marijke is erg enthousiast over de samenwerking binnen het project Boeren voor Biobased Bouwen. “Samen bespreken we uitdagingen en delen we oplossingen. Er is al veel informatie beschikbaar en dat helpt enorm om stappen te zetten. Daarom vind ik het belangrijk dat ik als gebiedsregisseur betrokken ben bij het opstellen van het actieplan.”
Ze verbindt haar rol als adviseur aan de bouwopgave door biobased bouwen binnen de gemeente steeds opnieuw onder de aandacht te brengen. “Ik benoem het vaak op kantoor, zodat collega’s van Ruimtelijke Ontwikkeling en het beheerteam van de gemeente ermee bekend raken. We hebben al een biobased gemeentehuis, maar er zijn nog meer gemeentelijke gebouwen die we op deze manier kunnen renoveren of vernieuwen. Praktische voorbeelden en een gepland teamuitje op het thema helpen om het enthousiasme vast te houden.”

Marijke(rechts) met ketenregisseur Carmen(tweede van rechts) bij bezoek van Deense delegatie aan biobased gemeentehuis Voorst
Biobased bewustwording onder inwoners
Myrna Aarnink, medewerker duurzaamheid, richt zich op het stimuleren van energiebesparende maatregelen bij de inwoners van Voorst. In haar zoektocht, om biobased materialen bekender te maken, bleken er nog best nog veel vragen te zijn. “Toen we ons isolatieprogramma startten, wilden we biobased materialen stimuleren. Maar hoe bied je zo’n relatief onbekend product aan inwoners aan? Welke leveranciers zijn er? Welke materialen zijn geschikt voor welke toepassing?” Door deze vragen te stellen, realiseerde Myrna zich dat veel inwoners dezelfde onzekerheden zullen hebben. Daarom zet de gemeente in op communicatie over biobased materialen. Met informatie vanuit landelijk ontwikkelde kennis vanuit Building Balance kon zij snel geholpen worden. “We willen twijfels wegnemen en de voordelen belichten. Ons biobased gemeentehuis is een prachtig voorbeeld dat we kunnen gebruiken om de voordelen tastbaar te maken.”
Ook binnen het beleid helpt het opstellen van een actieplan Biobased Bouwen haar vooruit. “Het biedt concrete stappen en richtlijnen om biobased materialen structureel op te nemen in projecten. Het zet ons aan om na te denken over hoe we biobased materiaal nog meer kunnen integreren in beleid, processen en subsidies.” Een concreet voorbeeld hiervan is de isolatiesubsidie. “Sinds 2025 bieden we een bonus voor inwoners die biobased isolatiemateriaal toepassen bij doe-het-zelf isolatie.”
Ruimtelijke plannen voor de toekomst
Ronald Zeilstra is als stedenbouwkundige is al langer bezig met biobased bouwen. “De bouwopgave draait niet alleen om aantallen, maar ook om kwaliteit en het sluiten van kringlopen. Dat is iets waar ik me zowel privé als professioneel al jaren voor inzet.” Zijn invloed op biobased bouwen is merkbaar in de ruimtelijke plannen van Voorst. “Bij de transformatie van boerenerven sturen we actief op groene plannen en ruimtelijke kwaliteit waarin we natuur en biobased bouwen worden beloond. Initiatiefnemers kunnen bijvoorbeeld punten behalen als ze biobased woningen realiseren.”
Daarnaast zoekt Ronald kansen in andere ruimtelijke projecten. “We zijn een landelijke gemeente en kunnen ons onderscheiden door zo groen mogelijk te bouwen. Dat zit al in ons DNA, maar nu willen we het nog sterker verankeren in onze projecten.” Volgens hem is de gezamenlijke aanpak hierin cruciaal. “Door kennis en ervaringen te delen, kunnen we elkaar inspireren. Welke ingrediënten maken een project succesvol? Welke voorbeelden kunnen we gebruiken? De regionale samenwerking helpt enorm. Een inspiratieboek met goede voorbeelden zou een waardevolle toevoeging zijn!”
Van visie naar praktijk
De betrokkenheid van Voorst bij biobased bouwen gaat verder dan alleen mooie woorden. Door actief te werken aan bewustwording, concrete beleidsmaatregelen en de integratie van biobased materialen in ruimtelijke plannen, zet de gemeente serieuze stappen. Met Marijke die boeren betrekt, Myrna die inwoners informeert en Ronald die duurzame stedenbouw stimuleert, werkt Voorst op alle fronten aan een toekomst waarin biobased bouwen de norm wordt.