Skip to main content

Binnen de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen werken we in de volle breedte van de keten samen aan één doel: een duurzame leefomgeving voor ons allemaal. Onze ketenpartners nemen je mee waarom zij, samen met ons netwerk,  gas willen geven op de route van plant naar pand.

Roelof Vossebeld, mede-eigenaar van Strobox


In Deventer  werkt de duurzaam gedreven ondernemer Roelof Vossebeld en Daan Molkenboer  met hun bedrijf Strobox aan een duidelijke missie: de bouwsector duurzamer en gezonder maken. Vanaf de oprichting in 2017 wordt er volop gewerkt aan het verkorten van de keten en het hiermee minimaliseren van de milieubelasting. Het is dan ook een waardevolle partner binnen de keten van Boeren voor Biobased Bouwen. “Wij werken met stro in onze bouwmodules, dus boeren die zich bezighouden met vezelteelt zijn onze natuurlijke partners,” zegt Roelof. Binnen de keten deelt Strobox graag haar kennis, maar maakt ook graag gebruik van de bijeenkomsten om op de hoogte blijven van de nieuwste innovaties op het gebied van biobased en agrobased bouwen.

Duurzamer alternatief

De drijfveer achter de oprichting van Strobox was de overtuiging dat de bouw schoner en beter moet kunnen, zowel voor de mens als haar omgeving. Het team van Strobox wil bewijzen dat biobased bouwen een serieus en concurrerend alternatief kan zijn voor traditionele bouwmethoden. Naast duurzaamheid en circulariteit biedt biobased bouwen ook voordelen op het gebied van wooncomfort: de dampopen constructie draagt bij aan een prettig leefklimaat en een gezond binnenklimaat. Roelof: ”Iedereen die in een biobased huis heeft gewoond, zal nooit meer iets ander willen!

Woning in Olstergaard door Strobox gebouwd

Hennepscheven

Hoewel Strobox tot nu toe uitstekende ervaringen heeft met stro, blijft het bedrijf openstaan voor nieuwe materiaalopties. Roelof legt uit: “We hebben onderzocht of hennepscheven een goed alternatief kunnen zijn omdat de focus in de Stedendriehoek op deze vezelteelt ligt. Het zou een mooie optie voor een korte keten kunnen zijn, maar we merken dat dit nog wel lastig is. Vooral het scheiden van de scheven, de houtige delen van de hennepstengels, en het vinden van een geschikte toepassing hiervan is nog een grote uitdaging.” Toch blijft Strobox kijken naar de mogelijkheden en concludeert dat hennepscheven, net als stro, een materiaal is dat in de bouwmodules toepasbaar is, met name in de liggende delen.

Regelgeving is rem op innovatie

Tijdens de uitvoering van Gebouw X in Deventer werd Roelof geconfronteerd met een probleem dat helaas kenmerkend is voor veel biobased bouwinitiatieven: regelgeving en certificering. Hoewel het principe van gelijkwaardigheid aantoonde dat houtwol en cellulose in een box al gecertificeerd waren, werd stro als isolatiemateriaal in de box niet direct goedgekeurd. Daarnaast liepen de vergunningstrajecten, met name op het gebied van brandveiligheid, vast.

Om biobased bouwen breed te omarmen, moeten er volgens Roelof een aantal essentiële stappen worden gezet. Erkenning en certificering zijn nodig, zodat biobased materialen als volwaardig bouwmateriaal worden gezien. Daarnaast is goede communicatie richting de consument van groot belang om de voordelen van biobased bouwen bij een breed publiek bekend te maken. En bij opdrachtgevers, zoals woningcorporaties en projectontwikkelaars, moet veel kennis gebracht worden omdat er nog veel misverstanden bestaan over de economische haalbaarheid van biobased bouwen. “De Deal Biobased (Ver)Bouwen 30-30-30 in de regio Stedendriehoek gaat hier hopelijk een goede katalysator voor zijn. De keten kan alle groeien als de kennis wordt verbeterd, de acceptatie wordt verhoogd en de transitie meer omarmd wordt door opdrachtgevers. Dan gaat er pas een vliegwiel ontstaan”, zegt Roelof.

Het ‘Waarheidsvenster’ in gebouw X laat de stro-isolatie zien

Tiny Houses

Een recent initiatief van Strobox is de ontwikkeling van een tiny house. “We merkten dat we geen grip kregen op de tiny house-markt,” vertelt Roelof. “Onze bouwmodules hebben een relatief dikke buitenschil voor optimale prestaties, maar conventionele ontwikkelaars kiezen vaak voor dunnere, minder gezonde isolatiematerialen die op papier een hogere waarde hebben.” Strobox besloot daarom zelf tiny houses te ontwikkelen, met een focus op biobased en gezonde materialen.

Tiny houses met een focus op biobased en gezonde materialen

Trots op Impact

Roelof is trots op de vele projecten die Strobox heeft gerealiseerd, maar Gebouw X was een echte gamechanger. “We hebben daar laten zien dat we flexibel zijn, kunnen meedenken en onze machines snel kunnen aanpassen aan andere productiebehoeften,” zegt hij. Ook het demohuis in Olst* is een hoogtepunt. “Het is een toonbeeld van wat er allemaal mogelijk is met biobased bouwen en laat zien dat verandering niet iets is om bang voor te zijn, maar om te omarmen.” Voor Roelof is het uiteindelijke doel duidelijk: “Wij zijn pas tevreden als de bouwwereld biobased en agrobased bouwen erkent en omarmt. Niet omdat het moet, maar omdat men er intrinsiek van overtuigd is dat dit de beste weg vooruit is!”

*Elke eerste zondag van de maand is er een rondleiding in Olstergaard en daarbij is het demohuis ook te bezoeken

Leave a Reply