De beweging rondom biobased bouwen krijgt landelijk steeds meer vaart. Building Balance werkt aan een breed draagvlak onder uiteenlopende partijen in de bouwketen en sluit hiervoor commitmentverklaringen af met onder andere gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven en vastgoedonderhoudsbedrijven. Nu is ook de architectensector aan de beurt: samen met een aantal vooraanstaande Nederlandse architectenbureaus is een speciale commitmentverklaring opgesteld die hun rol in de biobased bouwtransitie onderstreept.
In de week van 2 juni vindt in Rotterdam een groot gezamenlijk tekenmoment plaats met circa 60 architectenbureaus uit de Randstad. En ook andere regio’s blijven niet achter: onder het motto ‘fysiek gescheiden, maar intrinsiek verbonden’ vindt er ook in Limburg een regionale ondertekening plaats.
Architecten in Oost-Nederland: doe mee op 3 juni in Deventer!
Ook in Oost-Nederland zijn al tal van inspirerende biobased initiatieven in ontwikkeling. Daarom slaan Boeren voor Biobased Bouwen (de ketenorganisatie van Building Balance in de Stedendriehoek) en Architectuurcentrum Rondeel de handen ineen voor een regionaal tekenmoment. Dit vindt plaats op:
📍 3 juni om 13.00 uur (Aanmelden verplicht)
📌 Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14, Deventer
Wil jouw bureau deze stap zetten en zich officieel verbinden aan de ambitie voor een biobased bouwsector? Meld je dan aan! Fysieke aanwezigheid is welkom, maar digitale ondertekening is ook mogelijk voor wie er niet bij kan zijn.
Waarom meedoen?
Door de commitment te ondertekenen, onderschrijven architectenbureaus gezamenlijk het belang van een toekomstbestendige bouwsector. Ze spreken uit te willen bijdragen aan de doelen van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB), waaronder:
• In 2030 bestaat 30% van alle nieuwbouwwoningen (tot 5 bouwlagen) uit minstens 30% biobased materialen (op gewichtsbasis);
• 30% van het isolatiemateriaal in renovatieprojecten is dan biobased;
• 30% van de gebruikte materialen in utiliteitsbouw is biobased.
Samen maken we impact
Architecten vervullen een cruciale rol in het versnellen van deze transitie. Door biobased ontwerpen tot uitgangspunt te maken, opdrachtgevers te inspireren en CO₂-impact inzichtelijk te maken in alle ontwerpstadia, dragen zij bij aan een robuuste, natuurinclusieve bouweconomie. De gezamenlijke ambitie: jaarlijks evalueren, bijstellen waar mogelijk, kennis delen en blijven leren.
Initiatieven zoals:
• Het ontwikkelen van biobased ontwerp- en procesmethoden
• Casestudies publiceren
• Teamtrainingen verzorgen
• Actieve samenwerking in de keten
maken duidelijk dat het commitment geen symbolische handtekening is, maar een motor voor concrete verandering.
Meld je aan
Wil je als bureau aanhaken bij deze beweging en meebouwen aan een toekomst waarin circulair en biobased de norm zijn?
Onderteken dan de commitment en meld je aan via onderstaande button.
Laat je inspireren, verbind je aan de ambitie en werk mee aan de architectuur van morgen:
biobased, gezond en toekomstgericht.