Skip to main content

Het was weer een inspirerend evenement, de tweede editie van De Nacht van Biobased Bouwen in Deventer. De avond in Theater Mimik werd georganiseerd door Building Balance, Architectuurcentrum Rondeel en de Gemeente Deventer. Architecten, bouwers, designers en onderzoekers deelden hun visie op en ervaringen met biobased bouwen. Nieuwe materialen,  projecten en initiatieven boden veel ideeën en aanknopingspunten voor bouwers en ontwerpers die zelf aan de slag willen met biobased bouwen.

Hout en kalkhennep

Boudewijn Morrien van Yomabouw timmert aan de weg met houtbouw in combinatie met kalkhennep. Hij toonde enkele mooie projecten, zoals woongebouw de Torteltuin op Centrumeiland in IJburg, met een circulaire gevel van deuren die ze hebben verzaagd. Op een natuurbegraafplaats bij Doetinchem realiseerde Yomabouw een houten paviljoen met kalkhennep muren in prachtige tinten. En voor het nieuwe bedrijfsgebouw voor Quooker in Ridderkerk, gaat Yomabouw de grootste aangestampte kalkhennep gevel van de wereld realiseren. Morrien betreurde wel dat veel mooie houten constructies die ze maken, vaak snel weer verdwijnen achter kunststofschuim isolatie en gipswanden.

Schapenwol

Claudy Jongstra vertelde bevlogen over haar bedrijf dat de grondstoffen voor haar wollen kunstwerken zelf maakt: zo heeft ze op diverse plekken schaapskuddes en teelt ze in een oude kas planten voor natuurlijke pigmenten. Veel architecten en opdrachtgevers van bouwprojecten weten Jongstra te vinden voor hun interieurs: haar doeken zijn wereldberoemd en zijn niet alleen fraai om te zien, maar ook biobased en akoestisch dempend. Voor een foyer in het Internationaal Theater Amsterdam heeft ze onlangs vier textiele plafonddoeken van 4 x 4 meter gemaakt. Het werk – getiteld Botanical Fresco – refereert naar een muurschildering in de foyer en het bloemenbehang dat ooit de muren in deze foyer sierde.

Mycelium

Meubeldesigner Andy Cartier is gefascineerd door biomaterialen, met name mycelium. Met C-biotech ontwikkelde Cartier een biobased sandwichpaneel met een C-Hemp (industrieel hennephout) buitenzijde en een mycelium kern, een sterk paneel dat thermische en akoestische isolatie biedt. Hiermee ontwierp Cartier biobased noodopvangunits voor oorlogsgebieden in het Midden-Oosten. Het zogenaamde Reroot paviljoen heeft een volledig biobased constructie en kan worden geleverd in platte bouwpakketten die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen, vervoerd en gemonteerd. Er zijn duizenden soorten mycelium. Voor ReRoot wordt het mycelium gekweekt op afval van palmbomen, maar je kunt het met allerlei organisch afval mengen. Het heeft veel potentie als bouwmateriaal, in panelen maar ook in bouwstenen.

Biobased gevelpanelen

Aan de hand van enkele projecten van Studio Marco Vermeulen deelde Wout Kruijer zijn visie op de potentie van plantaardig bouwen voor een duurzame en gezonde leefomgeving. Hij vertelde over The Dutch Mountains en het nieuwe museumgebouw VONK in Eindhoven, waarvan de bouw bijna start. Ook presenteerde hij de biocomposiete, natuurinclusieve gevelpanelen voor Prorail, met natuurlijke patronen en in diverse kleuren. Die panelen worden nu geproduceerd voor de vele huisjes langs het spoor. Plantaardige materialen bieden kansen voor een nieuw architectonisch idioom, is Kruijers overtuiging.

Netwerk van biobased ontwerpers

Architect en transformatie-expert Carolien Ligtenberg is eigenaar van bureau Swirt en oprichter van SHE IS COOOL, een netwerk met 165 vrouwelijke ontwerpers die werken aan een regeneratieve wereld en biobased bouwen. Natuur, samenwerking en sociale impact staan centraal. Feminiene waarden zoals verbinding, harmonie met de natuur en ontwerpen met oog voor toekomstige generaties, zijn leidend in het netwerk. Ze ontwerpen collectief aan materialen en modellen die groeien, regenereren en waarde toevoegen. Ze werkt onder andere met de TU Delft en IAAC in Barcelona aan projecten voor de overheid, gemeenten, NGO’s en bedrijven.

Textiele gevelschermen en Biobased Boulevard

Twee van de dames uit het SHE IS COOOL-netwerk beklommen de zeepkist om in 5 minuten hun visie op een aspect van biobased bouwen te pitchen. Architect Nafsika Efklidou ontwikkelt met Indside Outside textiele gevelschermen waarop groen kan groeien. Architect Floor Hoogenboezem werkt voor de Biobased Boulevard Learning Community, en is Programmamanager biobased bouwen bij de Green Village op de campus van de TU Delft, waar innovatieve proefopstellingen met biobased materialen worden gebouwd.

Ook op de zeepkist klom Dirk Kloppers, een zelfbouwer uit Empe om te vertellen over zijn logbouwwoning uit Finland. En Wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Deventer die met initiatieven als de Havendam/Silo en de Vezelvallei het biobased Bouwen in Deventer stimuleert. Verder werd het programma gelardeerd met prachtige muziek van Kosmos en bespiegelingen over de schoonheid van het leven in de wereldzeeën en de dreiging van de verzuring van de oceanen door zeebiologe Lisette Mekkes. Rond middernacht sloot het geslaagde evenement af met feestelijke toast op biobased bouwen.

artikel: Jaqueline Knudsen voor Bouwwereld

Leave a Reply