Ruim vijftig professionals vanuit de gemeenten, woningcorporaties en het waterschap in de regio Stedendriehoek kwamen op 10 juli bijeen in het auditorium van Museum CODA in Apeldoorn voor een inspirerende kennissessie van Boeren voor Biobased Bouwen. De bijeenkomst, als onderdeel van de Routekaart Deal Biobased (ver)bouwen 30-30-30, stond in het teken van inspiratie uit succesvolle biobased bouwprojecten. De energie en betrokkenheid die tijdens deze sessie voelbaar waren, onderstrepen dat we samen echt stappen zetten. En dat is nodig, want alleen met inzet van de hele organisatie kunnen we van ambitie naar uitvoering gaan.
Biobased bouwen past bij de regio
De ochtend werd geopend door wethouder Peter Messerschmidt van Apeldoorn. In zijn welkomstwoord benadrukte hij het belang van biobased bouwen voor Apeldoorn als het groene hart van de regio Stedendriehoek. “De ligging aan de rand van de Veluwe, onze focus op duurzaamheid én de samenwerking binnen de regio maken biobased bouwen tot een logische keuze,” aldus de wethouder. Hij riep de aanwezigen op om samen werk te maken van opschaling en samenwerking: “We hoeven het wiel niet allemaal opnieuw uit te vinden.”
Haalbaar en betaalbaar
De aanwezigen luisterden geboeid naar drie sprekers die ieder vanuit hun eigen praktijk bijdragen aan de versnelling van biobased bouwen. Marjet Rutten deelde indrukwekkende inzichten over de impact van biobased bouwen op CO₂-reductie. Een biobased woning kan tot wel 65 ton CO₂ opslaan, terwijl een conventionele woning juist uitstoot genereert. Ze pleitte voor anders denken en anders ontwerpen: niet bouwen waar het niet hoeft, maar als er gebouwd wordt, dan met aandacht voor gezondheid, circulariteit, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Aan de hand van diverse projecten was te zien dat biobased bouwen op schaal mogelijk is, en betaalbaar!
Daarna nam Roland Korbeld het stokje over en gaf een kijkje in de biobased filosofie van woningbouwer Tala. Tala bouwt nu al 100% van haar woningen met meer dan 90% biobased materialen. Van vlas tot houtvezelisolatie, en van bamboe gevels tot herbruikbare droogbouwsystemen: Korbeld liet zien dat innovatie hand in hand kan gaan met esthetiek, gezondheid en schaalbaarheid. Projecten in Terborg, Olst en Sittard tonen aan dat natuurlijke materialen niet alleen duurzamer, maar ook gezonder en comfortabeler wonen mogelijk maken. Aan het eind deed hi de oproep om ook eens een kijkje te gaan nemen in een van hun woningen en dit gevoel zelf te beleven. Hierop werd enthousiast gereageerd en een afspraak is inmiddels in de maak!
Landschap als drager van verandering
Tot slot nam Bertus Stufken de deelnemers mee in zijn visie op landschap, participatie en intrinsieke motivatie. Als bewoner van Apeldoorn-Zuid en betrokken bij gebiedsontwikkeling rond de Veluwe, pleitte hij voor een aanpak waarin bewoners actief meedenken en meebouwen aan hun leefomgeving. Aan de hand van het project “Het Nieuwe Loo” toonde hij hoe biobased bouwen ook buiten de muren van een woning betekenisvol kan zijn: voor biodiversiteit, klimaatadaptatie én de sociale samenhang in een wijk.
Van inspiratie naar actie
Naast de inhoudelijke presentaties bood de bijeenkomst volop ruimte voor interactie. Opvallend was de actieve deelname van veel nieuwe gezichten: collega’s die waren uitgenodigd en nu voor het eerst deelnamen. Hun vragen en bijdragen zorgden voor verbreding van de kennis, wat van grote waarde is voor de interne verspreiding binnen organisaties. Want hoe meer mensen doordrongen raken van de kansen van biobased bouwen, hoe groter de kans op daadwerkelijke verandering. En daarmee het succesvol uitvoeren van de actieplannen.
De keuze voor het auditorium in Museum CODA als locatie voor deze bijeenkomst was meer dan praktisch: het onderstreepte de verbinding tussen cultuur, verbeeldingskracht en innovatie. In de inspirerende setting werd duidelijk dat de biobased beweging niet alleen een technische opgave is, maar ook een culturele verandering vraagt: een andere manier van kijken, ontwerpen en bouwen.
Samen maken we het verschil
De bijeenkomst in Apeldoorn markeert een belangrijk moment halverwege het Routekaart-traject. Maar er staat nog meer op het programma. Zo wordt op 25 september het Actieplan gepresenteerd, gevolgd door diverse trainingen, workshops en een feestelijke afsluiting in januari 2026 waar ook de aspirant-partners zich bij de Deal 30-30-30 kunnen aansluiten.
Het gedeelde gevoel na afloop van de bijeenkomst was helder: de energie zit goed, de inspiratie is groot en het geloof in de kracht van samenwerking groeit. Als alle partners blijven bijdragen, kennis delen en zich inzetten, dan is de 30-30-30-ambitie niet alleen haalbaar, maar ook een katalysator voor bredere verduurzaming in de gebouwde omgeving.