Skip to main content

Tijdens Dé nacht van het Biobased Bouwen lanceerde de kersverse wethouder Jaimi van Essen de prachtige uitvraag voor de ontwikkeling van een biobased baken in het Havenkwartier: De Havendame. De gemeente Deventer zoekt een ontwikkelaar voor de laatste kavel in het Havenkwartier, die ligt tussen de Mr. H.F. De Boerlaan en de eerste havenarm.

Op deze kavel moet een woongebouw verrijzen van maximaal 7 verdiepingen met ongeveer 25 koopappartementen. De gemeente heeft twee ambities voor deze plek: een architectonisch gebouw dat past bij het karakter van het Havenkwartier en dat gebouwd is met biobased materialen. De gemeente Deventer geeft één ontwikkelaar de kans om deze laatste kavel in het Havenkwartier vorm te geven. Een plek die de afgelopen jaren is getransformeerd tot levendige en eigenzinnige wijk waar wonen, werken, cultuur en vrije tijd samenkomen. Het ontwerp moet passen bij het karakter van deze wijk en tegelijkertijd een mooi voorbeeld zijn van duurzame architectuur.

Biobased en lokaal

De gemeente Deventer wil een duurzaam gebouw, een koploper op het gebied van biobased bouwen. Deze uitvraag zorgt ervoor dat er een duurzaam gebouw gaat komen. Een fantastische uitvraag, die biobased bouwen regionaal stimuleert.  Het gebouw, mag maximal 26,4 m hoog worden en bestaat voor minimaal 50% uit biobased materiaal. De grondstoffen worden zoveel mogelijk lokaal verkregen, zodat lokale samenwerkingsketens een stimulans krijgen. We zijn natuurlijk wel benieuwd voor welke biobased materialen gekozen gaan worden en hoe dit wordt gedaan. Uiteraard hebben we vanuit het project Boeren voor Biobased Bouwen wel een voorkeur: zo lokaal mogelijk. Hoe mooi zou het zijn als hier over een paar jaar een houten gebouw staat met isolatiemateriaal dat door een boer uit de regio geteeld is!

Architectuur

Van een verouderd industrieterrein werd dit deel van Deventer een levendige en eigenzinnige wijk voor wonen, werken, cultuur en vrije tijd. In de loop van de jaren is er ook nieuwbouw toegevoegd, steeds vanuit de visie dat het gebied ruimte biedt voor ondernemers, horeca, kunst en cultuur en ‘stoer wonen’. De Havendame moet aansluiten bij deze karakteristieke kenmerken en een stoer baken in het Havenkwartier worden met een eigen identiteit. De begane grond wordt een levendige verdieping en parkeren wordt op een innovatieve wijze binnen de kavel opgelost.

Adviseur circulariteit Guido De Vries: “Hoe mooi zou het zijn als hier over een paar jaar een houten gebouw staat met isolatiemateriaal dat door een boer uit de regio geteeld is.”

Inschrijving

De inschrijving is geopend! De prijsvraag is opgedeeld in een selectie- en een gunningsfase. Ontwikkelaars en consortia kunnen tot woensdag 10 april 2024 om 16.00 uur een visie op de ontwikkeling indienen. Na een selectie gaan drie partijen door naar de gunningsfase. In deze fase wordt gevraagd om het plan voor de Havendame verder uit te werken.

Meer informatie

Ben of ken jij dé ontwikkelaar voor dit project? Meld je aan via www.deventerverkoopt.nl/havendame

Leave a Reply