Skip to main content

Op 6 december 2024 ondertekenden 11 opdrachtgevers de Deal Biobased (ver)Bouwen 303-30-30 tijdens de klimaattop in Harderwijk. Daarnaast sloten nog een aantal aspirant-opdrachtgevers aan om deel te nemen aan de routekaart, die in 2025 wordt uitgerold in een kennis- en leertraject om met de uitrol van een actieplan tot het einddoel te kunnen komen in 2030: 30 % van de verbouw- en nieuwbouwopgave uitgevoerd met 30% biobased materialen.

Met een mooie afvaardiging vanuit de dealpartners is er inmiddels gestart met de voorbereiding voor  het opstellen van een actieplan Biobased (Ver)Bouwen 30-30-30. In een de prachtige Raadszaal van gemeente Deventer werd er met een grote gemotiveerde groep onder leiding van de regionale ketenregisseurs Carmen Oude Wesselink en Eric Kouters gewerkt aan een basis, die de opdrachtgevers gaat helpen om afgesproken doelen uit de Deal te realiseren.

Obstakels benoemen en oplossen

Aan de hand van een matrix waren door de partners de obstakels in beeld gebracht. Deze konden technisch, economisch , sociaal of procesmatig van aard zijn. Door deze obstakels met elkaar te bespreken ontstond er een constructief gesprek waarin diverse bestaande oplossingen al gelijk ingebracht konden worden. Ook waren er een aantal vraagstukken waarvoor Building Balance een werksessie, kennisdocument of middel gaat ontwikkelen. In verschillende regio’s gaan dit soort trajecten als we nu in de Stedendriehoek uitvoeren ook open, waardoor de nieuwe input ook daar gelijk ingezet kan worden voor de betreffende opdrachtgevers.

Aan de slag

Vanuit ons landelijke team van Building Balance waren Anne Bos (activator gemeenten) en Sjoerd Klijn Velderman (activator Bouw) aanwezig om landelijke ontwikkelingen te delen en inhoudelijke mee te denken in de werksessie. In twee groepen hebben de gemeenten en de corporaties samen gekeken wat er nodig was om met hun actieplan te kunnen starten. Naar aanleiding van deze werksessie gaan de  deelnemers allen met huiswerk aan de slag, zodat tijden de tweede werksessie in april het eerste concept met elkaar besproken kan worden.

Het gezamenlijk oppakken van dit traject brengt enorm veel energie met zich mee. Het resultaat? We gaan mooie projecten in Regio Stedendriehoek uitvoeren om tot een duurzame uitvoering van de (ver)bouwopgave te komen, waarbij we samen optrekken in kennisdeling.

Leave a Reply