Skip to main content

Binnen het project Boeren voor Biobased Bouwen wordt komend seizoen meer dan 120 hectare hennep verbouwd door verschillende agrariërs uit de regio. Met de omvang van dit areaal, dat zich ten opzichte van vorig jaar heeft verdubbeld, is het nu ook zaak om vaart te zetten achter de regionale afname van de bouwproducten die hiervan gemaakt worden. Om onze opdrachtgevers uit onze keten hierin mee te nemen bezochten we op 25 april met gemeenten en corporaties de verwerkingsfabriek van ‘onze’ hennep in Oude Pekela: HempFlax Bv.

Van plant naar vezels

Gerard Hosper van Hempflax nam de aanwezigen mee in de historie van de fabriek en de ontwikkelingen die de verwerking van de vezelhennep de laatste jaren heeft doorgemaakt. Naast bouwmaterialen worden er nog veel meer andere producten van de vezels gemaakt, met elk hun eigen verwerking en nabewerking. Hierbij kun je denk aan textiel, bekleding voor de automobielbranche en dierstrooisels.
Sinds juli 2023 heeft Kingspan, producent op het gebied van geavanceerde isolatie- en bouwschiloplossingen, het meerderheidsbelang in de isolatiefabriek van Hempflax in zuid Duitsland in handen. Karel van Almelo, specification manager bij Kingspan, lichtte de isolatieproducten toe en beantwoordde samen met collega René Schuurman de vele vragen van onze deelnemers.

De verwerking

Daarna was er ruimte om de verwerking in de fabriek te bekijken. Een interessant proces waarbij niets van de vezels onverwerkt blijft. De opdrachtgevers waren allen erg enthousiast over de duurzaamheid van keten, die op deze wijze tot stand wordt gebracht. Én op tal van opgaves hebben de teelt en verwerking/toepassing een gunstig effect. Na het bezoek  konden we gezamenlijk de conclusie trekken dat we deze kans in de volle breedte moeten benutten. Daarmee was het voor het project een bijzonder waardevolle dag, want ook de opdrachtgevers vanuit de overheden en corporaties hebben aangegeven nog meer gas te willen geven op de keten van 🌱naar🏡!

Samen door om de keten te versnellen!

Leave a Reply