Op uitnodiging van Waterschap Vallei en Veluwe vond op 27 maart een bijeenkomst plaats met wethouders en bestuurders van woningcorporaties uit de Regio Stedendriehoek. De bijeenkomst werd georganiseerd in het kader van de Deal Biobased (Ver)bouwen 30-30-30, die door de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen in 2024 is geïnitieerd en is ondertekend door het waterschap, gemeenten en woningcorporaties.
Tijdens de sessie gingen de aanwezigen in gesprek over de regionale en landelijke ontwikkelingen rondom biobased bouwen. De ketenregisseurs Carmen Oude Wesselink en Eric Kouters gaven een toelichting op actuele inzichten en bespraken met de deelnemers de veelvoorkomende aannames en misvattingen rond deze manier van bouwen.
Namens het landelijke programmateam was Anne Bos aanwezig om de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling toe te lichten. Deze City Deal wordt onder meer onderschreven door de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Brummen, die zich committeren aan een gezamenlijke inzet voor duurzame gebiedsontwikkeling.
Regionale samenwerking
De bijeenkomst bood ruimte voor reflectie op diverse vraagstukken. Zo werd stilgestaan bij de voorwaarden om biobased bouwen binnen gemeentelijke en corporatieve organisaties te verankeren. Tevens werd gesproken over mogelijkheden om de regionale samenwerking te intensiveren, en werden ervaringen uit andere delen van het land besproken als mogelijke inspiratiebronnen. Ook werd verkend op welke wijze Building Balance ondersteuning kan bieden bij inhoudelijke en organisatorische vraagstukken.
Een belangrijk agendapunt was de toelichting op de ontwikkelde routekaart. Deze routekaart beoogt professionals binnen overheden en organisaties op het juiste kennisniveau te brengen, zodat er vanaf 2026 gericht versnelling kan plaatsvinden in de toepassing van biobased bouwmaterialen.
Versnellen
De gedeelde ambitie is helder: uiterlijk in 2030 dient ten minste 30 procent van de bouwopgave gerealiseerd te worden met minimaal 30 procent biobased materialen. De bijeenkomst bevestigde het belang van samenwerking, kennisdeling en bestuurlijke betrokkenheid. Alleen door krachten te bundelen kan de transitie naar een toekomstbestendige en duurzame bouwsector daadwerkelijk worden versneld.