Skip to main content

Binnen de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen werken we in de volle breedte van de keten samen aan één doel: een duurzame leefomgeving voor ons allemaal. Onze ketenpartners nemen je mee waarom zij, samen met ons netwerk,  gas willen geven op de route van plant naar pand.

Veeneman bouw- Fredrick Keizer

Fredrick Keizer

Duurzaam bouwen wint steeds meer aan belang in de bouwsector, en biobased materialen spelen hierin een cruciale rol. Voor Veeneman Bouw uit Apeldoorn is duurzaamheid geen trend, maar een diepgeworteld principe dat al ruim 90 jaar in het DNA van het bedrijf zit. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij Veeneman centraal, of het nu gaat om het werken met lokale vakmensen, het creëren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het ontwikkelen van duurzame bouwoplossingen. “Biobased bouwen is voor ons dé oplossing om een gezonde leefomgeving te creëren met materialen die regionaal gefabriceerd worden,” vertelt Fredrick Keizer, commercieel manager bij Veeneman Bouw.

Samenwerken voor innovatie

Veeneman Bouw is aangesloten als ketenpartner bij Boeren voor Biobased Bouwen. Deze samenwerking biedt een samenwerking om kennis te delen en in de praktijk te leren over biobased materialen. “Wij zijn al jaren bewust of onbewust bezig met duurzame materialen, zoals vlas. Zo hebben we als een van de eerste aannemers samen met producent Isovlas een pilot uitgevoerd bij 44 woningen, waarbij we de kap van binnenuit hebben geïsoleerd met hun nieuw ontwikkeld isolatieproduct.”

Door deelname aan de ketensamenwerking kan Veeneman uitdagingen rondom nieuwe biobased materialen bespreken en verbeteren. “We lopen soms tegen praktische problemen aan, en het is waardevol om die samen met anderen op te lossen. Daarnaast leren we van de initiatieven en ervaringen van andere partijen.”

Huidige toepassingen en ambities

Veeneman past al geruime tijd biobased materialen toe, waarbij de keuze voor vlas vaak wordt gemaakt. Daarnaast werkt het bedrijf samen met Tifa Lemele, een timmerfabriek dat volop bezig is met het verwerken van biobased (isolatie)materialen in hun elementen. Een belangrijke stap om deze samenwerking ook nar uitvoering te brengen was de hulp van Sjoerd Klein Velderman, een expert binnen Building Balance die via de keten werd aangehaakt voor hun technische vragen. “Hij heeft ons geholpen met een praktische tool om de CO2-besparing van biobased materialen inzichtelijk te maken. Dat heeft ervoor gezorgd dat een opdrachtgever ons selecteerde en nu serieus overweegt om te kiezen voor duurzame, biobased woningen, ondanks de 15% hogere kosten.”. De ambitie van Veeneman is helder: vastgoedonderhoud verduurzamen met zoveel mogelijk gezonde en duurzame materialen. Het liefst regionaal geproduceerd, zodat niet alleen het milieu, maar ook de regionale werkgelegenheid gestimuleerd wordt.

Doelen voor de toekomst

Tijdens een werksessie afgelopen jaar met twee corporaties en hun onderhoudspartners uit de Stedendriehoek heeft Veeneman de kracht van openheid en samenwerking ervaren. “De inkijk in elkaars processen en de motivatie om samen te werken waren erg waardevol. Iedereen ziet de meerwaarde van kennisdeling, mits we allemaal hetzelfde doel nastreven.”

Voor 2025 zet Veeneman in op het realiseren en delen van twee voorbeeldprojecten die als blauwdruk kunnen dienen voor succesvolle biobased bouwprojecten. De langetermijnvisie reikt nog verder: “Onze stip voor 2030 is 100% circulaire en afvalvrije bouw, waarbij minimaal 30% van de isolatiematerialen biobased is.” Om deze doelen te realiseren, is het belangrijk om concrete stappen te zetten. Daarom heeft Veeneman de commitmentverklaring voor biobased bouwen ondertekend. “Het helpt om een duidelijk doel voor ogen te houden en hier gezamenlijk naartoe te werken. Alleen door commitment en motivatie komen we tot resultaat.”

Bouw met impact

Wat Veeneman drijft, is de impact die hun werk heeft op mensen. “Het mooiste aan ons werk is dat we iets maken waar mensen echt blij van worden. Door biobased bouwen kunnen we bijdragen aan een gezonde leefomgeving, werkgelegenheid in de regio en een prettige werkomgeving voor onze vakmensen.” Concrete voorbeelden van projecten waarin Veeneman biobased bouwt, zijn onder andere de renovatie van een woonblok in NoorderEnk in Eerbeek  voor corporatie Veluwonen en project Steenbeek in Ugchelen, dat voor corporatie De Goede Woning in uitvoer gaat. In deze projecten laten zij zien hoe biobased materialen bijdragen aan zowel duurzaam vastgoedbeheer als een gezondere leefomgeving.

Met een heldere visie en concrete acties blijft Veeneman Bouw vooroplopen in de transitie naar een duurzamere bouwsector. Door samenwerking, innovatie en een sterke regionale focus bewijst het bedrijf dat biobased bouwen niet alleen een ideale toekomstvisie is, maar een realiteit die vandaag al vorm krijgt. En dat leidt dan ook weer tot mooie resultaten binnen de keten van Boeren van Biobased Bouwen!

Leave a Reply