Onder een stralende zon kwamen tientallen betrokkenen uit de bouw, overheid en landbouw samen bij een proefveld in Vorden voor de bijeenkomst ‘Samen het veld in’. Vanuit de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen kwam het gezelschap bij elkaar op een kavel van Ooijevaar bevlogen Bouwer, letterlijk aan de rand van de regio Stedendriehoek, slechts 500 meter buiten de regiogrens.
Van land tot pand
De bijeenkomst werd geopend door Eric Kouters, een van de twee ketenregisseurs in de regio Stedendriehoek, die nog eens benadrukte waar het om draait: het verbinden van de regionale keten: van de teelt van vezelgewassen tot verwerking en toepassing in de bouw.
“Over belangstelling bij boeren hebben we niks te klagen,” aldus Eric. “Maar helaas hebben we wel te maken met een bouwsector die nog niet voldoende afneemt. Vandaag laten we zien welke stappen we nemen om daar verandering in te brengen.”
Van woorden naar daden
Een belangrijk moment was de toelichting op de zogeheten 30-30-30-deal tussen gemeenten, woningcorporaties en het waterschap. Wethouder Pouwel Inberg van gemeente Brummen vertelde over de inspanningen om opdrachtgevende partijen te mobiliseren.
Een deal ondertekenen is één, maar hoe zet je die ambitie daarna om naar de praktijk? Ketenregisseur Carmen Oude Wesselink lichtte het belang van ondersteuning toe en hoe dit heeft geleid tot een praktische routekaart voor de commitmentondertekenaars die hun helpt met kennisopbouw en het schrijven van actieplannen voor de komende 5 jaren.
Vanuit zowel de corporatie- als de gemeentekant werden ervaringen gedeeld met deze aanpak. Vanuit waterschap Vallei en Veluwe werd hier nog aan toegevoegd dat het waterschap op zijn eigen manier bijdraagt: “We doen gewoon biobased, tenzij…. En we compenseren waar we onvermijdelijke CO₂ uitstoten.”
Architecten geven richting
Naast opdrachtgevers spelen ook ontwerpers een cruciale rol. Inmiddels hebben 20 architecten in Oost-Nederland de commitmentverklaring 30-30-30 ondertekend. Tijdens de bijeenkomst vertelden aanwezige architecten waarom ze zich aansloten. Er werd open gesproken over de uitdaging om opdrachtgevers en bouwbedrijven mee te krijgen in het denken en doen met biobased materialen.
Biobased Lab Stedendriehoek: waar visie tastbaar wordt
De bijeenkomst vond plaats op een van de locaties van het Biobased Lab Stedendriehoek ,een praktijkproef binnen het landelijke programma MOOI NL. Dit programma onderzoekt hoe Nederland haar ruimte toekomstbestendig kan inrichten, met oog voor landschap, bodem en functies. De proefvelden in Loenen, Tonden, Twello en Vorden zijn tastbare plekken waar biobased ambities werkelijkheid worden.
Paul Vlaar van Ooijevaar Bevlogen Bouwers, zelf afkomstig uit Noord-Holland, lichtte toe waarom zijn bedrijf een kavel in Vorden ontwikkelt en ter beschikking stelt aan het lab voor onderzoek. “We willen niet alleen praten over de toekomst van bouwen, we willen die ook vormgeven.”
Wessel Brand, de expert op het gebied van vezelteelten binnen loonbedrijf Hofmeijer Voorst, gaf vervolgens een rondleiding over het veld en vertelde over de gewassen die hier groeien en worden gemonitord. “Wat we hier leren, kan straks in de hele regio toegepast worden,” aldus Wessel.
Demonstratie inblazen van biobased isolatie
Als afsluiter gaf Warmteplan uit Brummen een demonstratie van het inblazen met biobased isolatiematerialen zoals stro en cellulose. De deelnemers konden vragen stellen over toepassingen in renovatie, nieuwbouw, gevels en daken. Deze praktische invulling maakte duidelijk dat biobased bouwen geen toekomstmuziek is, maar een realistische optie voor vandaag.
Een veld dat vragen oproept
Omdat er binnen het Biobased Fieldlab informatie wordt verzameld is er een bouwbord geplaatst met QR-code voor uitleg en een QR-code voor twee vragen aan de voorbijgangers. Op deze wijze verzamelen we informatie over het proefveld , en wordt de maatschappij betrokken bij de toekomst van de inrichting van het landschap.
Samen het veld in was meer dan een bijeenkomst: het was een mooie schakeling tussen landbouw, bouw en bestuur waardoor er meer begrip bestaat waarom we deze transitie aanjagen. Midden tussen de prachtig groeiende gewassen werd duidelijk dat biobased bouwen in de regio Stedendriehoek volop in beweging is. Letterlijk, van plant tot pand.